Videreutdanning

Som maler har du ganske sikkert en trygg jobb med anstendig betaling. Men ønsker du deg videre, finnes det mange muligheter.

Når du har fått svennebrev og er fagutdannet maler, kan du:

  • Bli mester i faget
  • Ta fagskolen
  • Bli Diplommaler (utdanning i Danmark)
  • Ta ett år allmennfaglig påbygging

Bli mester i faget

Drømmer du om å drive egen bedrift, bør du ta mesterutdanning!

Men også hvis du ønsker å få en lederposisjon en bedrift, er mesterutdanningen nyttig. Der lærer du administrasjon, faglig kalkulasjon og ledelse og markedsføring.

Har du svennebrev og minimum ett års praksis i faget, kan du begynne på mesterskolen. Når du har bestått eksamen og oppfyller kravet til praksis, kan du få mesterbrev.

Mesterutdanningen inngir tillit hos kundene og gjør deg til en attraktiv arbeidsgiver.

Der du jobber nå kan det også finnes mange muligheter. Snakk med sjefen din og finn hvilke oppgaver du kan få med mesterbrevet.

To år på fagskole

Det spesielle med teknisk fagskole er at du kan kombinere ny teori og spennende praksis med erfaringen fra arbeidslivet. Tiden din blir fordelt mellom klasserommet og praktisk arbeid.

Det første året har du flest timer i allmenne fag. I det andre året spesialiserer du deg mer i byggefaglige arbeidsområder.

Næringslivet har signalisert behov for teknikerkompetanse. Kunnskap om økonomi, administrasjon og markedsføring er etterspurt og er derfor inkludert i fellesfagene.

Som tekniker kan du bli formann i en håndverksbedrift. Mange teknikere er også ansatt i salgs- og innkjøpsavdelinger. Andre starter egne bedrifter.

Teknikere er også etterspurt i offentlig sektor. Mange av lærerne i yrkesskolen er teknikere. Det samme er gjelder for de som jobber i de tekniske etatene.

Bli Diplomaler

Utdanningen spesialiserer deg som maler. Det tar cirka ett år. Dermed kan du ta lederansvar for planlegging, prosjektering og gjennomføring av maleroppdrag.

Det foregår i Odense i Danmark. Der får du kunnskap om form og farge, bygningsbevaring og innsikt i hvordan man gjennomfører prosjekter.

Allmennfaglig påbygging

Vil du bli ingeniør, sivilingeniør eller arkitekt, må du ta ettårig allmennfaglig påbygging før du kan bli tatt opp på høgskole eller universitet. Da kan du også velge en mindre teknisk retning hvis du ønsker det.